Včelárstvo Jozef Ľupták

20-faktov-o-vcelach

Jarné podnecovanie včiel

Jarné podnecovanie včiel Metóda jarného podnecovanie včelstva pre využitie znášky z ovocných stromov.   Takzvané podnecovacie kŕmenie je v rukách skúseného včelára výborným prostriedkom k docieleniu silného včelstva. Na jar podporí silné plodovanie a robí včelstvo schopným využiť prvé jarné znášky z ovocných stromov. Na jeseň Vám zase zabezpečí množstvo mladých včiel na prezimovanie.   Kedy […]

Jarné podnecovanie včiel Read More »

zihadlo

Žihadlo

Žihadlo Včely medonosné, ktoré sú vzdialené od úľa, ktoré hľadajú nektár alebo peľ, zriedka bodnú, s výnimkou prípadov, keď sa na ne šliapne alebo sa s nimi zaobchádza hrubo. Včely medonosné budú aktívne vyhľadávať a bodať hlavne vtedy, keď vnímajú úľ ako ohrozený, na čo sú často upozornené vydaním útočných feromónov. Aj keď sa všeobecne verí,

Žihadlo Read More »

vceli-tanec

Včelí tanec

Včelí tanec Tímová prácaPri získavaní potravy včely pracujú tímovo. Snažia sa nájsť čo najviac peľu a nektáru v čo najkratšom možnom čase. Hľadanie najlepších kvetínNiektoré kvety majú viac peľu a nektáru ako iné. Ak sa včele podarí nájsť dobrý kvetinový zdroj, vráti sa do úľa, aby túto informáciu odovzdala ostatným včelám. Ako však môžu týmto

Včelí tanec Read More »

20-faktov-o-vcelach

20 úžasných faktov

20 úžasných faktov o včelách 1. Na vyprodukovanie necelého ½ kg medu musia včely medonosné nazbierať nektár z  dvoch miliónov kvetov. 2. Na toto vyprodukovanie takéhoto množstva by jedna včela musela preletieť zhruba 145 000 km. 3. Priemerná včela za svoj život vyprodukuje 1/12 čajovej lyžičky medu. 4. Včela, počas jedného výletu z úľa navštívi 50 až

20 úžasných faktov Read More »

klimaticke zmeny

Klimatické zmeny

Klimatické zmeny a ich dopad na včely Podľa štúdie uverejnenej v časopise „Science“ k poklesu populácie včiel a čmeliakov prispievajú horúce teploty spojené so zmenou podnebia, najmä extrémy, ako sú vlny horúčav. Vedci zistili, že populácie čmeliakov v poslednej dobe klesli v Severnej Amerike o 46 percent a v celej Európe o 17 percent v porovnaní so

Klimatické zmeny Read More »

kliestik

Klieštik včelí

Klieštik včelí – Varroa destructor (roztoč – Varroa) Varroa destructor (Varroa roztoč) je vonkajší parazitický roztoč, ktorý útočí na včely Apis cerana a Apis mellifera a živí sa nimi. Ochorenie spôsobené roztočmi sa nazýva varroóza. Roztoče Varroa sa môžu rozmnožovať iba vo včelstvách. Prichytí sa na telo včiel a oslabuje ich nasávaním tukových telies. Prenáša

Klieštik včelí Read More »

propolis

Účinky propolisu

Účinky propolisu Čo je propolis? Včely produkujú zlúčeninu nazývanú propolis z miazgy na ihličnatých stromoch alebo vždyzelených stromoch. Keď kombinujú miazgu s vlastnými výtokmi a včelím voskom, vytvárajú lepkavý, zelenohnedý produkt, ktorý sa používa na stavbu ich úľov. Toto je propolis.   Na fotografii vidíme surový propolis Z histórie Už pred tisíckami rokov staré civilizácie

Účinky propolisu Read More »

med

Med ako liek

Med ako liek Surový med sa už v minulosti používal ako liek a má množstvo zdravotných výhod a dokonca aj lekárske využitie. V niektorých nemocničných zariadeniach sa upravený používa na liečenie rán. Mnohé z priaznivých účinkov na ľudský organizmus sú špecifické pre surový alebo nepasterizovaný med. Väčšina medu, ktorý nájdete v obchodoch s potravinami, je

Med ako liek Read More »

vcela

Kráľovná hmyzu

Kráľovná hmyzu Pôvod včielVčela je vysoko sofistikovaný hmyz, ktorý sa vyvinul v priebehu miliónov rokov. Nález historicky najstaršej včely bol zaznamenaný v Mjanmarsku. Telesná schránka tejto včely sa zachovala vďaka jantáru ktorý ju zakonzervoval na dlhé roky. Zistilo sa, že je stará 100 miliónov rokov. Je pravdepodobné, že včela pochádza z Ďalekého východu. V počiatku

Kráľovná hmyzu Read More »

medovina

Tajomstvo medoviny

Tajomstvo medoviny Medovina je alkoholický nápoj vyrobený kvasením medu s vodou, niekedy s rôznymi druhmi ovocia, korenia, zŕn alebo dokonca chmeľu. Obsah alkoholu sa pohybuje od približne 3,5 % do viac ako 20 %. Charakteristickou vlastnosťou medoviny je to, že väčšina kvasiteľného cukru nápoja pochádza z medu. Môže byť neperlivá, perlivá alebo prirodzene perlivá; suchá,

Tajomstvo medoviny Read More »